29 Ocak 2012 Pazar

Son operasyonlardan örnekler...

Pre-operatif hastamız

Alt kapakta cilt fazlalığı ve gevşeklik net bir şekilde görülmektedir

Aynı hastaya ait post-op. 1. haftaya ait görünümüdür,her iki göz kapağı altında mormuklar bir müddet daha devam edecektir fakat hastamız görünümünden oldukça memnun.

Yine daha önce opere olan hastamızın 2. hafta görünümü, her iki göz alt ve üst kapakta blefaroplasti cerrahisi sonrası

Hastamızın sağ gözünde kirpiklerin ve kapağın içe dönmesi(entropion)

Post-op. 1.gün, Wise yöntemi ile kalıcı ve etkili sonuç

Ve son vakamızda daha önce sağ gözünü opere ettiğimiz hastanın,sol gözünde post-op. 1.gün ve sıfır kapak fonksiyonuna rağmen levator rezeksiyonu ile en ideal kapak fonksiyonu ve mükemmel sonuç





15 Ocak 2012 Pazar

Okuloplastik Cerrahi

Oküloplastik cerrahi, göz hastalıkları içindedir. Göz, göz kapağı ve çevre dokuları içine alan cerrahi birimdir.
İlgi alanları aşağıdaki konulardan oluşmaktadır.

OKULOPLASTİK CERRAHİNİN İLGİ ALANLARI

Doğumsal defektler
Orbital Travmalar
Göz yaşı yolları hastalıkları
Göz kapağı hastalıkları
Orbita ve kapak tümörler
Estetik göz ve yüz cerrahisi
Protez göz ve cerrahisi
Kaş düşüklüğü


Okuloplastik alanda tüm cerrahiler kliniğimize yapılmaktadır.

• Blefaroplasti; göz kapağı estetiği
• Ptozis:göz kapağı düşüklüğü cerrahisi
• Göz kapağı deformiteleri cerrahisi; entropion, ektropion ,travmatik vb.
• Doğumsal defektlerin cerrahi onarımı(blefarofimozis sendromu vb.)
• Göz yaşı yolları hastalıkları ve cerrahisi; DSR ve nüks DSR revizyonu
• Estetik göz çevresi cerrahisi
• Yüz felcinin cerrahi onarımı
• Kaş düşüklüğü cerrahisi
• Trikiyazis distikiyazis cerrahisi
• Botox uygulaması
• Tiroid orbitopatinin medikal ve cerrahi tedavisi
• Orbital fraktürlerin ve defektlerin cerrahi tedavisi
• Orbita tümörleri medikal ve cerrahi tedavisi
• Kapak tümörleri medikal ve cerrahi tedavisi
• Eviserasyon cerrahisi
• Enükleasyon cerahisi
• Egzanterasyon cerrahisi
• Protez göz cerrahisi (soket cerrahisi)

Dr.Ethem Coşkuner'den göz kapağı estetiği...

Göz kapakları şişip görmesine engel olan hastaya yapılan ameliyat başarıyla gerçekleştirildi

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz ameliyatlarından birinde daha ilki yaşattı. Operatör doktor Ethem Coşkuner, göz kapaklarında şişme nedeniyle hastanelerine baş vuran Sıdıka Öztürk’ün derdine çare oldu. Coşkuner yaptığı ameliyatla ilgili açıklamasında: “Hastamızın göz kapakları zamanla şişerek görmesine engel oluyordu.
Görme alanı defekti diye adlandırdığımız bu durum sonrasında hastaya çağdaş yöntemlerle yapılan ameliyat ile görme alanı defekti ortadan kaldırılmış ve göz kapağı normal şekline dönüştürülmüştür. Hastanın tedavi süreci devam etmektedir. Bu tür hastalar çok. Ancak tedavisi olup olmadığını bilmediğinden hastaneye başvurmamaktadırlar.
Hastanemizde bu gibi ameliyatlar başarıyla gerçekleştirilmektedir” dedi. Ameliyat olan Sıdıka Öztürk ise açıklamasında doktoru Coşkuner’e teşekkür ederek: “Yaş ilerledikçe gözlerimde sanki 1 ton yük taşıyordum. Birkaç senedir ameliyat korkusu yaşıyordum; ancak gördüm ki korkulacak bir şey yokmuş. Yıllar önce yaptırmam gerekiyordu. Hastalara tavsiyem bu tür şikayetleri olanlar hemen doktora başvursunlar.” diye konuştu.

Göz Kapakları Çöken 87 Yaşındaki Nine Ameliyatla Sağlığına Kavuştu...

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz kapakları gözlerinin üzerine çöken 87 yaşındaki Ayşe Marabaoğlu isimli yaşlı kadın ameliyatla sağlığına kavuştu.

Göz kapaklarının gözlerinin üzerine çökmesi üzerine birkaç yıldan beri göremediği için Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 87 yaşındaki Ayşe Marabaoğlu geçirdiği operasyon sonucunda tekrar görmeye başladı. Marabaoğlu’nun ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Ethem Coşkuner, “Hastanın her iki gözünde de görmeyi engelleyen ağırlıkta göz kapağının ikisinde de düşükşlük nedeniyle daha önce Karadeniz Bölgesi’nde hiç yapılmamış bir ameliyat gerçekleştirdik. Hastanın göz kapağını kaldıran levator kasını bulup kısaltarak tekrar fonksiyonel hale getirerek hastanın tekrar görmesini sağlayan bir operasyon gerçekleştirdik” dedi.
Karadeniz Bölgesi’nde bu tip hastaların çok olduğunu ifade eden Coşkuner “Bu tarz şikayetleri olan hastlarımız oldukça fazla ancak bölgemizde hastalıklarının tedavi edilebildiği bilmiyorlar. Bu ve benzeri ameliyatlar hastanemizde yapılmaktadır. Hastaların bu imkanlardan faydalanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Başarılı bir operasyonla tekrar görme işlevini kazanan 87 yaşındakiAyşe Marabaoğlu “Ameliyat sonrası ellerimle göz kapaklarını kaldırmaktan kurtuldum, oldukça rahatladım. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Pterygium cerrahisinde %100 başarı...


Türkiye de ilk kez gerçekleştirilen yöntemle hastanın ağzından alınan doku göze nakledildi.
Trabzon Numune ve Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez bir hastaya uygulanan bir yöntemle ağız içinden alınan doku göze nakledildi. Bu yöntemin dünyada göz ameliyatlarında çok nadir uygulanan bir yöntem olduğu belirtildi.
Gözün önünde oluşan et parçası görmesine engel olduğunu gerekçesiyle bir çok doktora giden son olarak ise Trabzon Numune ve Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ethem Coşkuner’e muayene olan İsmail Kınalı isimli hasta, geçirdiği ameliyatla görme şikayetinin sona erdiğini söyledi.
Hastanın ağızdan alınan doku ile göze operasyon yaptıklarını anlatan Dr. Coşkuner, bu tür vakaların çok nadiren karşılarına çıktığını belirtti.
Hastanın ameliyat edilmemesi durumunda kör kalabileceğine dikkat çeken Dr. Coşkuner, “Pterygium, halk arasında yalancı, katarakt diye bilinen gözün gören orta kısmına kenardan ilerleyen kırmızı lezyondur. Körlük yapan hastalıklar arasında önemli yer tutar. Tedavisi erken dönemde yapılmazsa kalıcı görme kusurlarına neden olur. Tedavisi mümkün olan bir hastalık olması nedeniyle tedavisi daha bir önem arz eder. Tedavide dikkat edilecek husus gözün gören şeffah bölgesine kenardan 2-3 milimetre ilerlemeler ameliyat için ideal vakalardır.
Daha büyükleri daha fazla leke bırakırken daha küçükleri için ameliyat için acele etmekte aciliyet yoktur. Zira ameliyatlardan sonra bir miktar iz kalabilmektedir. Greftsiz en başarılı ameliyatlardan sonra dahi yüzde 25 tekrarlama riski daima vardır. Bu nedenle hastalığın tedavisinde kornea üzerine ilerleyen lezyonu kazıdıktan sonra tekrarlamayı önlemek için ağız içinden alınan doku ile ameliyat yeri kapatılınca tekrarlama minimum oranla düşer. Ağız içinden alınan sağlıklı doku ile hastalığın tedavisi yeni, başarılı, etkili yöntem olarak kullanılmaktadır” dedi.
Ameliyat ilk kez Trabzon’da yapıldı.
Söz konusu ameliyatın Türkiye’de ve Trabzon’da ilk kez yapıldığını kaydeden Coşkuner, ” Bu ameliyatı ilk kez hastanemizde gerçekleştiriyoruz. Ağızdan alınan doku ile yapılan ameliyata en iyi yanıt veren vakalar tekrarlayan pterygium olguları ve gözün merkezine kadar ilerleyen pterygium olgulardır.
Daha önce yapılan kazıma ve basitçe kapama yöntemine göre hem daha efektif, tekrarlama riski hemen hemen yok ve iyileşmesi de son derece kolay ve hızlıdır. Ağızdan doku alınan yer için herhangi bir ilave önlemi ve tedaviye gerek olmaksızın ağız lezyonu bir günde iyileşmektedir. Maalesef bu tür vakalar şimdiye dek tedavinin etkisizliğinden dolayı çoğu doktora dahi müracaat etmemektedir. Yeni yöntemde eskiye göre bariz üstünlükler var” şeklinde konuştu.
Gözüne yapılan operasyon sonrası şikayetinin ortadan kalktığını belirten İsmail Kınalı ise çok rahatladığını belirtti. Kınalı, “Gözümün önünde bulunan et parçası görmemi önemli ölçüde engelliyordu. Özellikle rüzgar ve güneşli havalarda sık sık kızararak beni rahatsız ediyordu. Gittikçe büyüyen et parçası beni son derece rahatsız etmeye başlamıştı. Bir çok doktora başvurdum. Doktorlar ‘ameliyatı yaparız ancak aynı durum tekrarlanabilir’ dediler. Ben de son olarak Dr. Ethem Coşkuner’e muayene oldum. Şimdi gözüm çok rahat. Eski şikayetlerim artık neredeyse kayboldu. Başta sayın Coşkuner olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.